Zoek

lezingenoverzicht

 • 18 oktober Mijn levensverhaal, via de oorlog naar de waarheid!

  Mario Borzić (1976) is vader van twee kinderen en doceert maatschappijleer aan het VMBO. Als zoon van een Kroatische vader en een Servische moeder, ontstak de Joegoslavische burgeroorlog in de 15-jarige Mario het vurige verlangen naar het antwoord op de vraag: Wie ben ik?

  Auteur van drie boeken: Uit 't hart, Rauw en Leven als dit.

  Aan de hand van mijn persoonlijke levensverhaal neem ik de aanwezigen bij de hand op een reis door verschillende thema’s. Het is het verhaal van een immigrantenkind dat de beperkingen van zijn sociale, culturele en biologische predisposities niet voor lief neemt. Hij droomt van een leven dat rijker en voller is dan het schijnbaar voorbestemde.  Een weg vol kuilen, bergen, diepe dalen en talloze versperringen die bedwongen dienen te worden wil hij zijn doel bereiken: innerlijke vrede. Thuiskomen bij zichzelf. Mens zijn.

  Meer informatie:  >>> Mijn levensverhaal, via de oorlog naar de waarheid!
 • 4 november ‘Een Amerikaans element’, De Amsterdamse portrettiste Thérèse Schwartze en het land van de onbegrensde mogelijkheden

  “Door haar vader was er in haar karakter een Amerikaans element: zij deed alles op grote schaal en had een zekere durf, die Hollanders over het algemeen niet hebben. Ik wees haar in de laatste jaren in Laren eens met spijt een mooie oude boerderij aan, die afgebroken zou worden. ‘Koop haar dan’, zei ze doodleuk, ‘dan kan je haar laten staan’”. Deze karakterisering van Schwartze is een observatie uit de eerste hand van een tijdgenote: de schilderes Wally Moes (1856-1918).

  De persoonlijkheid en carrière van de Amsterdamse schilderes Thérèse Schwartze (1851-1918) werden gevormd door een migrantenachtergrond en de bijbehorende pioniersgeest.

  Meer informatie:  >>> ‘Een Amerikaans element’, De Amsterdamse portrettiste Thérèse Schwartze en het land van de onbegrensde mogelijkheden
 • 18 november Leonardo da Vinci

  LEONARDO DA VINCI

  Hij was een echte uomo universale, een algemeen geschoolde mens. Meer dan dat, Leonardo da Vinci was een genie en als het op kunst aankomt een van de grote drie van de Italiaanse renaissance, samen met Rafaël en Michelangelo. Van die grote drie is hij de derde aan wie het Teylers Museum in Haarlem een tentoonstelling wijdt. Het museum exposeert vanaf 5 oktober originele tekeningen van Leonardo. In de lezing leiden we niet alleen uw bezoek aan de tentoonstelling in, maar tonen tot in detail het oeuvre dat niet in Haarlem te zien zal zijn.

  Meer informatie:  >>> Leonardo da Vinci

Lezingen

Hier vind je alle lezingen. Wil je zelf een lezing geven, neem dan contact met ons op.