Lezing

Velázquez & Co

Dit najaar toont het Rijksmuseum in Amsterdam in samenwerking met het Madrileense Prado een bijzondere groep topstukken. Schilderijen van Rembrandt en Velázquez, van Frans Hals en José de Ribera en van Francisco de Zurbarán en Johannes Vermeer hangen op een tentoonstelling. Daar kunt deze tijdgenoten uit de Gouden Eeuw met elkaar vergelijken, zowel op inhoud als stijl.

Zo ontdekt u opvallende overeenkomsten. Zurbarán schilderde eens een schaapje, een Lam Gods (zie afbeelding), waarvan de wol zo rul is alsof die de hoofdrol speelt en niet de religieuze betekenis van het schilderij. Het dier zou niet misstaan op een doek van Paulus Potter. Diego Velázquez was op zijn beurt een uitmuntende portrettist, net als Rembrandt en Hals. Net als Rembrandt koos hij soms voor heel nieuwe composities, zoals zijn beroemde ‘De hofdames’ oftewel ‘Las meninas’. Het is net zo’n quasi natuurlijke momentopname als Rembrandts Nachtwacht.

 

Toch zijn er ook verschillen en die blijven niet onderbelicht. Velázquez was naast schilder een hoveling en diplomaat. Welnu, diplomatie lijkt Rembrandt vreemd te zijn geweest. Of neem al die heiligen van iemand als Zurbarán of Ribera. Die zult u bij Hals tevergeefs zoeken.

 

Schilderijen van zeventiende-eeuwse Spaanse meesters zijn om historische redenen schaars in Nederlandse collecties. Dat is een reden te meer om de tentoonstelling te bezoeken. Onze lezing is een verrijking voor wie kennis wil maken met Spaanse meesters als Velázquez, Murillo en minder bekende kunstenaars die in Spanje werkten, zoals Sofonisba Anguissola.

 

De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

Wanneer:

Gegeven door: Bureau Boeiend
Datum: 15 december
Aanvang: 14:30 uur
Toegang: € € 10,00 regulier 25% korting voor leden van De Bieb voor de Zaanstreek of CJP-houders per persoon
Aantal plaatsen: 30
Adres: De Bieb, Zaandam Westzijde 170a
Plaats: Zaandam

Reserveer plaatsen
1
2
3
Meer