Lezing

PAUL POIRET EN DE ART DECO

Paul Poiret was een invloedrijk Frans modeontwerper uit het begin van de 20e eeuw. Zijn ontwerpen ademen de Oosterse sfeer van de Ballets Russes en hij wordt wel de vader van de Franse art deco genoemd. Poiret heeft contacten met diverse kunstenaars uit zijn tijd en wordt een groot vernieuwer binnen de mode. Dit najaar brengt het Gemeentemuseum in Den Haag Paul Poiret tot leven door middel van een tentoonstelling vol mode, fotografie, film, schilderkunst en beeldhouwkunst.

Begin 20e eeuw experimenteerde Poiret met exotische elementen zoals kimono en tulband. Daarmee is hij de grote rivaal van Coco Chanel met haar minimalistische ´little black dress´. De opvallende, gewaagde en kleurrijke creaties van Poiret passen echter precies bij de tijdgeest van de ´roaring twenties´. Muziek, kunst, ballet en interieurdecoratie laten een moderne tijd voelen. Het is Poiret die met zijn orientaals geïnspireerde kleding deze moderne wereld heel tastbaar maakt. De ruches en kanten randjes van de 19e eeuw worden vervangen door kleding met rechte lijnen en vol bruisende kleuren en gedurfde dessins. Mode die precies aansluit bij de nieuwe generatie zelfbewuste vrouwen die een kort bobkapsel dragen, drinken, auto rijden en naar jazz luisteren. Met zijn harembroek en corsetloze kleding met recht lijnen helpt Poiret mee aan de bevrijding van deze moderne, jonge vrouwen. 

Poiret ontpopt zich tot waar kunstenaar en laat zich inspireren door de moderne kunst van art nouveau, cubisme en dadaïsme en de muziek van Satie en Stravinsky. Met zijn vernieuwingsdrang wordt Poiret ook wel de Piacasso van de mode genoemd. Het is een tijd waarin alles radicaal verandert en het is Poiret die de mode als kunstvorm op de kaart zet. Hij maakt naam met exotische feesten, brengt als eerste een eigen parfum op de markt, laat zijn ontwerpen vastleggen en staat zo aan de basis van de moderne modefotografie. Daarmee is Poiret een van de eerste moderne modeontwerpers.

De lezing vertelt het levensverhaal van deze bijzondere vernieuwer en schetst de boeiende periode waarin hij leefde.

Wanneer:

Gegeven door: Isolde Scholberg
Datum: 31 oktober
Aanvang: 13:00 uur
Toegang: € 14 per persoon
Aantal plaatsen: 25
Adres: De Bieb, Westzijde 170 A
Plaats: Zaandam

Reserveer plaatsen
1
2
3
Meer