Lezing

Jong Polen

‘Jong Polen’ is een begrip, maar dan wel in Polen. Schoonheid en bekendheid gaan niet altijd hand in hand. Kent u één Poolse schilder? Weinig Nederlanders hebben van Olga Boznańska, Stanisław Wyspiański  of Jacek Malczewski gehoord. Alhoewel, over die laatste had het Drents Museum in 2003 wel een mooie tentoonstelling. En  Wojciech Weiss genoot in 2016 een expositie in het Gemeentemuseum in Den Haag.

Het is niet toevallig dat zowel Weiss (1875-1950) als Malczewski (1854-1929, zie afbeelding)) tot dezelfde stroming worden gerekend: Jong Polen. Het was een beweging in de kunst, literatuur en muziek die tussen ongeveer 1890 en de Eerste Wereldoorlog bestond en als een van de belangrijkste artistieke periodes van de Poolse kunst wordt beschouwd. Het uiterlijk is vaak art nouveau, soms met een vleugje expressie en inhoudelijk heel wat symbolisme en Poolse thematiek.

 

In deze lezing beloven we dat u veel nieuwe kennis opdoet. U maakt kennis met in Nederland volstrekt onbekende kunstenaars en met hun prachtige schilderijen, glas-in-loodramen en tekeningen. Dat alles plaatsen wij in de context van de complexe geschiedenis van een land dat niet eens op de kaart stond toen al dat moois werd gemaakt.

 

De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin in samenwerking met de Volksuniversiteit Zaanstreek.

Wanneer:

Gegeven door: Bureau Boeiend
Datum: 28 januari
Aanvang: 12:00 uur
Toegang: € 10 (25% korting voor leden van De Bieb Zaanstreek of CJP-houders) per persoon
Aantal plaatsen: 30
Adres: De Bieb, Westzijde 170a
Plaats: Zaandam

Reserveer plaatsen
1
2
3
Meer